Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

10+1 συμβουλές για ένα ψαρωτικό βίντεο κλιπ

1. Πρόσεξ... τι; πρόλογο; Τι πρόλογο ρε; Μου θες και πρόλογο. Αν θες πρόλογο να πας να γράψεις έκθεση και να παρεις 14 επειδή το εκπαιδευτκό σύστημα σαξ. Άσε με τώρα να κάνω μόστρα!

Πάμε απ'την αρχή.
[για αρχάριους]

1. Πρόσεξε πολύ τα ρούχα σου και το μακιγιάζ σου (αν είσαι κοπέλα ή γκει). Οι προχειρότητες δεν πείθουν κανέναν και όχι το να έχεις για φόντο το πληντύριο ρούχων δεν δίνει δύναμη προοπτικής. Απλά ζαλίζει! Αν θες κάτι που να συναγωνίζεται σε ποιότητα αυτό της Μπιγιονσέ με την άλλη τη Γκαγκά, πρόσεξε τι ρούχα φοράνε συνήθως και μετά πάρε τη φούστα της γιαγιάς σου που μοιάζει με ξεραμένο κήπο, κόψτην, ράψτην και κάντην τοπάκι. Αν είσαι αγόρι, φόρα μια μπλούζα με μπουρδελέ χρώμα και από πάνω 32 ζακέτες (σε διαφορετικά χρώματα εννοείται).
2. Βρες ένα κουλ μέρος όπου θα γυρίσεις κάποιες σκηνές. Όχι, το να έχεις τον Λευκό Πύργο από πίσω σου δεν το κάνει ιντερνάσιοναλ, βλάχικο το κάνει. Πάρε το αμάξι ή το πατίνι σου και ψάξε για μέρη με μεγαλύτερο οπτικό ενδιαφέρον όπως τα λαδάδικα ή τα κάστρα.
3. Πολλά μέρη στις πόλεις το βράδυ έχουν εντυπωσιακό φωτισμό και τους δίνουν μια άλλη αίσθηση, πιο επιβλητική και μυστηριώδης. Δοκίμασε συνηθισμένα μέρη το βράδυ και θα δεις πως ο φωτισμός μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σου. Μια καλή ιδέα είναι αυτό το κτήριο που έχει στη Νέα Παραλία που το βράδυ έχει μπλε φωτισμό.
4. Μην κάνεις όλο το βίντεο σε ένα χώρο! Γίνεσαι βαρετός. Κανείς δεν έχει όρεξη να βλέπει τη φάτσα σου σε όλο το βίντεο όσο μεγαλύτερο από το κεφάλι σου κι αν είναι το καπέλο που φοράς. Δοκίμασε πολλές εναλλαγές σκηνών και περίεργες γωνίες λήψης.
5. Επίλεξε χώρους οι οποίοι δένουν μεταξύ τους. Είτε χρωματικά είτε θεματικά. Για παράδειγμα μην βγάλεις στην Κάζα Μπιάνκα και στη συνέχεια στο Δημαρχείο στο κέντρο, εκτός αν το μήνυμα του τραγουδιού είναι πως χειροτερεύει η αισθητική των αρχιτεκτόνων όσο περνάνε τα χρόνια.
6. Όταν θες να τραγουδήσεις εσύ κάποια κομμάτια του τραγουδιού, μην το κάνεις με φόντο τη βιβλιοθήκη σου. Κανείς δε θέλει να βλέπει πόσα τεύχη της "Φωτεινή της Νύχτας" έχεις ούτε το καμένο αρκουδάκι που σου χάρισε η πρώην σου. Διάλεξε ένα μονόχρωμο φόντο ή ένα με περίεργα σχέδια, όπως γκράφιτι ή ασπρόμαυρα σχήματα.
7. Πρόσεχε το κάδρο σου. Είναι εκνευριστικό να κόβεται λίγο απο το κεφάλι σου και όταν κουνιέσαι να εξαφανίζονται και τα μάτια σου. Φρόντισε όταν κουνιέσαι να μη χάνεσαι από την οθόνη και φρόντισε να υπάρχει μια ισορροπία στην εικόνα.
8. Για τις σκηνές χωρίς τρίποδο διάλεξε έναν καμεραμάν χωρίς σύνδρομο Τρεμουλίτιδας και κατα προτίμηση κάποιον που να έχει ξαναπιάσει κάμερα στα χέρια του γιατί πίστεψέ με, όταν κλείσει η κάμερα από μπαταρία, δε θες κάποιον που θα στριγκλίζει ότι "ΔΕΝ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ!!!! ΕΚΛΕΙΣΕ ΕΚΛΕΙΣΕ ΕΚΛΕΙΣΕ" και θα παρακαλάει για το έλεός σου.
9. Φροντισέ να ΞΕΡΕΙΣ τα λόγια του τραγουδιού που κάνεις βίντεο, γιατί όταν το τραγούδι λέει "you look good baby must taste heavenly" δεν είναι και ότι καλύτερο εσύ να λες "you look good makst nanana eeenlyy". Κανείς δε θα σε πάρει στα σόβαρα, τραστ μι! Και όταν έρθει η ώρα της επεξεργασίας ο ήχος θα πρέπει να συγχρονιστεί με την εικόνα. Το ξέρεις αυτό, ε;
10. Τράβηξε όλο το βίντεο με την ΙΔΙΑ κάμερα. Όχι στην αρχή με το κινητό, μετά με HD, και μετά με το iPod. Θέλουμε όλο το βίντεο να έχει την ίδια ποιότητα για να παρουσιαστεί κάτι ομοιόμορφο.

11. Το έχεις έτοιμο και το επεξεργάζεσαι στο Αντόμπι Πρεμιέρ (ή ότι άλλο τζάμπα έχεις ανακαλύψει). Ρύθμισε την απόχρωση του κάθε κλιπ σε κάτι παρόμοιο. Αν δηλαδή δεις ότι σ'αρέσει το βίντεο να έχει μπλε απόχρωση τότε όλες οι λήψεις σου πρέπει να είναι ψυχρές.

______________

To ξέρεις κι εσύ, όπως και εγώ, ότι υπάρχουν 1.000.023 συμβουλές που θα μπορούσαν να ειπωθούν. Αλλά δε θα ξοδέψουμε όλο το βράδυ!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

νομίζω πως ήταν ότι χρειαζόμουν αυτή τη στιγμή κι όπως σου είπα αγαπημένη iris η ατάκα <> απλά Ε Γ Ρ Α Ψ Ε :P ελπίζω κάποια στιγμή και για κάτι σαν 10+1 συμβουλές για μιά βαθυστόχαστη φωτογραφία.. εκεί θα υποκλιθώ για τα καλά ;)

Nick P. your new fan :P

Αγάπη είπε...

...είπε η youtuber Ίρις και πήγε να φτιάξει ένα βίντεο κλιπ για το "Unwanted" ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΕΙ!!!
Χαχαχαχαχαχα

Unknown είπε...

Niko ki omos molis teleiwna auto to keimeno skefthka akrivos auto p m pes.. sumvoules gia mia-oxi ba8ustoxasth-alla gia mia "psarwtiki" pali photo :PP
Agapi THA TO FTIAKSW ENTAKSEIIiiii???
:D