Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

8+1 συμβουλές για μια ψαρωτική φώτο

(ναι, ναι, για το facebook)


Θα προσπαθήσω να κρατήσω το ύφος του κειμένου σοβαρό.
Γιατί πολλά κορίτσια στο φατσοβιβλίο με έχουν ρωτήσει πως βγάζω τις φωτογραφίες μου. Όχι δεν ψωνίζομαι, απλά το αναφέρω. Είναι καιρός λοιπόν να μοιραστώ τα φώτα μου με τον κόσμο. Τώρα ψωνίζομαι.

1. Ποιότητα
Κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε είναι η ποιότητα της εικόνας σας. Μια καλή ποιότητα προδιαθέτει θετικά και όταν λέω καλή ποιότητα εννόω ότι δε θέλουμε να βλέπουμε τα πίξελς της κάμερας του κινητού σου στην εικόνα. Θέλουμε μια καθαρή εικόνα.

Κακή ποιότητα

Καλή ποιότητα

2. Φωτισμός
Εκτός αν θες να πετύχεις κάτι ατμοσφαιρικό ή αν θες να δοκιμάσεις τεχνικές, η φωτογραφία σου θα ήταν καλύτερα να είναι ωραία φωτισμένη. Ωραία φωτισμένη στο πρόσωπό σου. Μην κρύβεσαι στα σκοτάδια, δεν είναι πάντα καλλιτεχνικό το αποτέλεσμα. Μερικές φορές είναι απλά σπαστικό γιατί δε μπορούμε να δούμε το πρόσωπό σου. Πάρε λοιπόν το φωτιστικό της μαμάς σου ή απλά βγάλε τη φωτογραφία μέρα με τη φωτογραφική να έχει πλάτη στην πηγή του φωτός.

Κακός φωτισμός

Καλός φωτισμός

3. Φόντο
Εαν θέλεις να κάνεις τη φωτογραφία σου να μοιάζει με εξώφυλλο περιοδικού φρόντισε το φόντο σου να είναι άδειο. Κενό. Άσπρο, μάυρο, κόκκινο, εσύ θα διαλέξεις. Απλά να είναι μονόχρωμο. Αν δεν έχεις άδειο τοίχο μπορείς να κρεμάσεις ένα άσπρο σεντόνι ή ότι άλλο χρώμα έχεις. Μπορείς επίσης να διαλέξεις ένα πολύπλοκο φόντο με διάφορες μορφές ή γκράφιτι καθώς και κάτι πολύ γραφικό. Σε καμία περίπτωση τα πλακάκια της τουαλέτας, τη βιβλιοθήκη σου, τα αρκουδάκια στο κρεβάτι. Έχεις δει φωτογράφηση με αρκουδάκια από πίσω; Και μη μου πεις στα Sprider!

ΟΧΙ!

ΝΑΙ

4. Πόζες
Το σούφρωμα των χειλιών είναι για αναμνηστικές φωτογραφίες, όχι για αυτή που προσπαθούμε να βγάλουμε τώρα. Μη σουφρώνεις τα χείλη, μην τραβάς από πάνω προς τα κάτω (εκτός αν θες να δώσεις μια emo διάθεση) και μην παίρνεις γκει πόζες (για τα αγόρια). Γκει πόζες είναι το να σφίγγεις τα ποντίκια σου, να προβάλλεις τους τετρακέφαλους σου ή να έχεις από πίσω το φανταστικοκαταπληκτικογαμιστεροαπιστευτογαματοσουπερμπο μηχανακι ή αμάξι σου. Αν θες φωτογραφίες με ακριβό αμάξι, βάλε και τα κατάλληλα ρούχα, όχι βερμούδα και παντόφλες!
Για ιδέες από πόζες θα σας βάλω φωτογραφίες (όχι δικές μου, θα συγκρατηθώ).

Όχι σούφρωμα

Μια απλή αλλά ωραία ιδέα

Για τις πιο τολμηρές

Για τις λιγότερο τολμηρές

Και μία για τα αγοράκια.

5. Εκφράσεις προσώπου
Προτιμήστε φυσικές εκφράσεις όπως το να γελάτε ή να κοιτάτε-και καλά-κάπου αλλού. Επίσης εντελώς στημένες εκφράσεις όπως έκπληξη, θυμός κλπ. Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε κενό βλέμμα ή μισόκλειστα μάτια! Βγάλτε πολλές φωτογραφίες μέχρι να το πετύχετε.

"όπως το να γελάτε"

"ή να κοιτάτε-και καλά-κάπου αλλού"

6. Στάιλινγκ
Όχι στα: μποξεράκια, βρακάκια, μπλούζες με τον σούπερμαν, φούστες με μαγιό από πάνω, καλτσοδέτες κλπ κλπ. Δεν είπα να μην φοράτε, απλά για τη φωτογραφία που προσπαθώ να περιγράψω εδώ δεν κάνουν. Προσπαθείστε να φορέσετε κάτι εξίσου απλό και εντυπωσιακό, όπως ένα κοραλί φόρεμα ή κάτι εμπνευσμένο από Lady Gaga. Δοκιμάστε έντονα χρώματα και περίεργα μοτίβα καθώς και περίεργα ρούχα. Για τα αγόρια κάτι από Justin Timberlake, αλλά μόνο αν σας πάει, αλλιώς φαίνεται ηλίθιο.



7. Μακιγιάζ

Αγόρια κατευθείαν στο 8.
Κορίτσια. Όσες ξέρετε να βάφεστε δοκιμάστε ή κάτι διακριτικό και όμορφο ή κάτι θεατρικό (βλέπε Lady Gaga). Μακιγιάζ όπως το Pin-up girl ή εντελώς σάικο και πάρα πολύ έντονο θα βοηθήσουν τη φώτο σας να κάνει εντύπωση. Έντονα φρύδια, έντονα μάτια και αόρατα χείλη ή κατακόκκινα χείλη και στα μάτια μάσκαρα ή ένα σχήμα με eyeliner μόνο στο ένα μάτι. Αν δεν ξέρεις να βάφεσαι, άσε να το κάνει μια φίλη σου, αλλιώς μείνε στο απλό και διακριτικό.

Καλό ε;

8. Στήσιμο
Πάρε τη φωτογραφική σου και εκτός αν έχεις τρίποδο, στερέωσε την πάνω σε βιβλία, πάνω σε ένα τραπέζι και βάλτη στο αυτόματο. Κάνε μερικές δοκιμές για να δεις τι βγάζει (γιατί μάλλον δε θα μπορείς να βλέπεις) και μόλις βρεις το κάδρο σου, δωσ'του να καταλάβει! Πρόσεχε, αν τύχει και κουνηθεί λίγο ή αν δεν έχεις κάποιον εντελώς άδειο τοίχο και έχεις κάποιο στοιχείο κάπου στην άκρη της εικόνας, φρόντισε να το κόψεις μετά όταν τις περάσεις στον υπολογιστή. Δοκίμασε με φλας, χωρίς φλας, με φωτισμό, χωρίς φωτισμό. Μπορείς να φέρεις και μια φίλη σου να σε βγάλει. Γενικά πειραματίσου μια μέρα που δε θα έχεις τι να κάνεις.

9. Αυτό το κάτι παραπάνω
Όπως όλοι ξέρουμε στα περιοδικά και σε όλα αυτά τα επαγγελματικά όλες μα ΟΛΕΣ οι φωτογραφίες που βλέπετε έχουν υποστεί επεξεργασία. Ακόμα και αυτές που μπορεί να φαίνονται οι πόροι του δέρματος, ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ έχουν επεξεργασία. Και ενώ μπορεί να μην αλλοιώνουν ιδιαίτερα το πρόσωπο της φωτογραφίας, βοηθούν στο να δώσουν αυτό το προφέσιοναλ λουκ. Αυτό που βλέπετε και λέτε "Ουααουυυ τι τέλεια φωτογραφία!". Αν βλέπατε το αποτέλεσμα μετά το στούντιο, δε θα σας άρεσε τόσο. Γιατί πλέον μια εικόνα χωρίς φώτοσοπ δε μας προκαλεί και πολύ το ενδιαφέρον, ακόμα κι όταν πρόκειται για μια απλή αύξηση της αντίθεσης.

Maybe it's Maybeline... maybe it's photoshop!




Διευκρίνιση ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ: Σε καμία περίπτωση, δείχνοντας τις φωτογραφίες από τα περιοδικά, δεν υποννοώ ότι πρέπει να δείχνετε έτσι εμφανισιακά. Δηλαδή σούπερ αδύνατες και αψεγάδιαστες. Εκτός του ότι δε θέλω να κατηγορηθώ ότι προωθώ τέτοια πρότυπα, πρέπει να ξέρετε αφού έχετε διαβάσει αυτό το κείμενο, ότι όλα αυτά ειναι ψεύτικα.

Διευκρίνιση ΝΟΥΜΕΡΟ ΔΥΟ: Χρησιμοποιώ δικές μου φωτογραφίες για παραδείγματα για μην υπάρξει πρόβλημα παρεξήγησης εάν χρησιμοποιούσα τις φωτογραφίες κάποιου άλλου ατόμου.

Διευκρίνιση ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΡΙΑ: Κάποια παραδείγματα που απορρίπτω στο κείμενο τα απορρίπτω μόνο και μόνο γιατί δεν ταιριάζουν στον τύπο της φωτογραφίας που υποτίθεται ότι σας βοηθώ να βγάλετε. Σε καμιά περίπτωση δε θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό και αν δεν μου λέγατε ότι σας αρέσουν οι φωτογραφίες που κάνω δε θα υπήρχε αυτό το κείμενο. Σοου, κιπ ολ δε χειτινγκ φορ γιορ σελβς!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

highlights for me : 1)φανταστικοκαταπληκτικογαμιστεροαπιστευτογαματοσουπερμπο 2)Αγόρια κατευθείαν στο 8. (αφού μου πρότεινες μωβάκι xP) 3) Είναι καιρός λοιπόν να μοιραστώ τα φώτα μου με τον κόσμο χαχαχαχαχαχαχαχα :P μ'αρέσει που σε όλα τα κείμενα σου κυκλοφορεί χιούμορ με το κιλό :P το κείμενο καθ'αυτό νομίζω πως το περίμενα πως και πως :P αν και ήδη τα ήξερα με τόση εμπειρία στις πλατάρες μου.. (αυτό που συγκρατιέσαι μην ψωνιστείς και στην επόμενη φράση το κάνεις? ναι.. μου φαίνεται μου το κόλλησες λίγο?? :PPPP)εύγε! θέλω να διαβάσω για τα στάδια του φτερωτού ερωτάκου μελλοντικά :P (δεν θέλω σχόλια για το αιτημά μου)

Nick P.

Ανώνυμος είπε...

χαχα ωραίο το κείμενο ιριδάκι! Προσωπικά όπως έχω ξαναπεί μαθαίνω μόνη το φώτοσοπ εδώ και λίγο καιρό, έχω πολλά ακόμα να μάθω..αν χρειαστώ κάτι θα σε ρωτήσω καθώς είσαι πιο ειδική σ'αυτό το θέμα! ;) Παλιότερα έβγαζα πραγματικά πολλές φωτό, αλλά πλέον δεν το κάνω παρά σπάνια, γιατί έχω παχύνει πολύ και δεν αντέχω να με βλέπω...αν και το φωτοσοπ βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής μου γιατί με αδυνατίζω σε κάποιες φωτό, αλλά αν μπορούσε να με αδυνατίσει κ στ'αλήθεια θα το εκτιμούσα ακόμα περισσότερο :P

Unknown είπε...

πολύ καλό Ίρις. Πώς τα καταφέρνεις κι οι συμβουλές σου είναι πάντα τόσο κατανοητές; Και για το χιούμορ σου δεν το συζητώ!!! Ο άνθρωπος που μπορεί να αυτοσαρκαζεται, ακόμη κι όταν το πιάνει το ψώνιο του είναι κοντά στην τελειότητα! Το 'χω κι εγώ αυτό το "σχεδόν τέλειο" ΧΑ!ΧΑ!ΧΑ! :ΡΡΡ

Unknown είπε...

Τέλειο το κείμενο!!! Συμφωνώ με αυτά που λες αλλά έχω ένα θεματάκι...δηλαδή δεν έχω....photoshop..... Χρησιμοποιώ ένα άλλο πρόγραμμα αλλά δεν με τρελαίνει κιόλας..... Μπορώ από κάπου να το κατεβάσω;;;;

Ανώνυμος είπε...

Polu swstes sumvoules!