Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Οι έξυπνοι και οι όμορφοι

...χωρίς να θέλω να πω ότι δεν μπορείς να είσαι και έξυπνος και όμορφος. Είμαι ζωντανό παράδειγμα εξάλλου.

Όλοι οι όμορφοι χαζοί να συνεχίουν να διαβάσουν.
Όλοι οι έξυπνοι άσχημοι το ίδιο.
Όσοι είστε και έξυπνοι και όμορφοι να πάτε να ακούσετε μουσική, να βαφτείτε και να μελετήσετε ταυτόχρονα. Γιατί; Γιατί μπορείτε!

Πάντα έχω πρόβλημα στο πως να ξεκινήσω ένα κείμενο. Δε θέλω να μπαίνω αμέσως στο θέμα και αν μπω θέλω να το κάνω με ιδιαίτερο τρόπο και τις 9 από τις 10 φορές αυτός ο ιδιαίτερος τρόπος μου διαφεύγει! Οπότε κολλάω και μερικές φορές καταλήγω να μη γράφω καθόλου το κείμενο το οποίο είχα σκοπό γιατί μου τη δίνει ο εαυτός μου. Σήμερα είναι μια τέτοια μέρα λοιπόν, χαρούμενη, ηλιόλουστη και χωρίς έμπνευση. Θέλω όμως να γράψω αυτό που σκέφτηκα με το ζόρι. Παρότι ξέρω ότι αυτό μάλλον θα οδηγήσει σε ένα κακό κείμενο.

Είσαι στην αυλή του σχολείου και δίπλα σου περνάει η παρέα των "πλαστικών" (για να καταλάβεις τι σημαίνει ο όρος πρέπει να έχεις δει το αριστούργημα της Lindsay Lohan, "Mean Girls"), τις κοιτάς με μισό μάτι και καθώς γυρνάς το βλέμμα σου στην παρέα σου τους λες δήθεν "Μα πως είναι έτσι;" Ναι πως είναι έτσι; Αδύνατες, με ωραία ρούχα, κουλ σκουλαρίκια και όμορφα χαρακτηριστικά. Τουπέ, αυτοπεποίθηση και κούνημα. Παρατηρείς πως σ'αυτές τις παρέες όλοι τους είναι ίδιοι. Το ίδιο όμορφοι, το ίδιο αδύνατοι, το ίδιο ξεμαλλιασμένοι. Λες και βάζουν αγγελίες "Ζητείται όμορφος φίλος". Σκέφτόμουν λοιπόν πόσες φορές έχω κατηγορήσει τους κλασικούς όμορφους-ψωνάρες για το ότι κάνουν παρέα μόνο με πλάσματα του είδους τους. Με εκνεύριζε που δεν είχα ποτέ φιλίες με πλαστικούς και με εκνεύριζε ακόμα περισσότερο η επιλεκτικότητα τους.

Τώρα πλέον που μεγάλωσα και χρόνια εμπειρίας και σοφίας έχουν σκονίσει την πλάτη μου, τα μαλλιά μου έχουν πάρει το χρώμα της γνώσης, βλέπω τα πράγματα διαφορετικά. Ειδικά όταν πλησιάζω θολώνουν λίγο, η πρεσβυωπία θα φταίει.
Όπως λοιπόν οι όμορφοι διαλέγουν ομοίους τους, και οι έξυπνοι κάνουν το ίδιο. Δε θα έκαναν παρέα μια ξανθιά κοπελα με μυαλό τσίχλα και απόψεις πιο αφελείς και από 5χρονου παιδιού με γονείς κομμουνιστές. Δε θα έκαναν παρέα με κάποιον που δεν ξέρει τον αλγόριθμο με τον οποίο υπολογίζεται η ημέρα του Πάσχα ούτε με κάποιον που δεν ξέρει τι είπε ο Φρουντ σχετικά με τη σωστή ψυχανάλυση (ευχαριστώ Αγάπη). Θα μου πείτε "δε μπορούν να συνεννοηθούν με χαζούς". Ίσως να συμβαίνει το ίδιο και με τους όμορφους. Ίσως να μη μπορούν να συνενοηθούν με μη όμορφους. Γιατί πως να συνεννοηθείς με κάποιον που δεν ξέρει ποια είναι η καλύτερη κρέμα για τους μαύρους κύκλους και ποια λακ κρατάει τα μαλλιά όρθια στους 20 πόντους για 4 εβδομάδες; Κατάλαβες;
Όσο υπερεκτιμημένη είναι η ομορφιά, άλλο τόσο είναι η εξυπνάδα. Απλά η ομορφιά είναι αυτη που προβάλλουν τα ΜΜΑ (Μέσα Μαζικής Αποχαύνωσης) και γι'αυτό μας απασχολεί τόσο.

Είναι το ίδιο κατακριτέο, σκέφτηκα, το να διαλέγεις αυτούς που θα κάνεις παρέα σύμφωνα με το δείκτη νοημοσύνης τους όσο το να τους διαλέγεις επειδή ειναι όσο όμορφοι όσο εσύ. Αποφάσισα εδώ και καιρό ότι δεν έχει νόημα να σκέφτομαι για τους πλαστικούς και τις πλαστικές αφού και εγώ φέρομαι συνήθως ανάλογα με ότι προσόν μπορεί έχω. Είτε αυτό είναι εξυπνάδα, είτε μαλάκινση. Δε θα αυτοψωνιστώ τώρα! Σε άλλο κείμενο!

Αι γκιες, εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι γενικά ο άνθρωπος διαλεγει ομοίους του να κάνει παρέα. Γιατί εκεί νιώθει ότι ανήκει, εκεί νιώθει ότι ίσως έχει κάτι να πει, να προτείνει, να εκφράσει. Ίσως εξωτερικά ή με την πρώτη γνωριμία δύο φίλες να μοιάζουν εντελώς διαφορετικές, αλλά αμα τις γνωρίζεις θα δεις ότι είναι σχεδόν ίδιες.
Τα ετερώνυμα έλκονται; Ναι, αλλά αυτό είναι θέμα χημείας. Εκτός από φυσικής. Και προκύπτει με τύχη, συνεχίζεται με καυγάδες και είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί.

Κάτσε, πολύ βαρύ το έκανα. Ας ακούσουμε λίγο Σάκη...

Υ.Γ: Να ξέρεις ότι αν βρεις το κείμενο "όχι και τόσο καλό" φταίει που σε προϊδέασα στην αρχή.. Μη χαίρεσαι, όχι, δεν είναι δικιά σου γνώμη. Σύμφωνα με τί; ΜΕ ΤΟΝ ΦΡΟΥΝΤ!

Υ.Γ. 2: Υστερόγραφα; Οι κακές παρέες θα φταίνε...

9 σχόλια:

Αγάπη είπε...

Τα ετερώνυμα έλκονται και τρίχες κατσαρές!
"Όμοιος ομοίω αεί πελάζει" όπως έλεγαν οι σοφοί της αρχαιότητας.

Όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται, ψάχνουμε να βρούμε ανθρώπους που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο με εμάς. Γι' αυτό δε θα δεις ποτέ ένα "geek" (για να χρησιμοποιήσω τέτοιους όρους) να κάνει παρέα με μια πλαστική. Άλλα πράγματα έχει ο ένας στο κεφάλι του, άλλα ο άλλος!

Τώρα αν πας και ερωτευτείς κάποιον που δε σου μοιάζει καθόλου, αυτό είναι άλλο θέμα. Φαντάζομαι εκεί ισχύει το "τα ετερώνυμα έλκονται".

Ωραίο λεξιλόγιο by the way!

Keep blogging. :)

JayC είπε...

...
Ας τα πω κατευθειαν...
Δεν ειναι κατακριτεο να διαλεγεις τους φιλους/ες σου συμφωνα με ο,τι θεωρεις οτι σου ταιριαζει καλυτερα..."σου παει"!Κατακριτεο ειναι να αδιαφορεις για ολους τους υπολοιπους,να κρινεις ισως και να κοροιδευεις μονο και μονο επειδη δεν σου κανει ο αλλος/η.Μην μειωνεις καποιον επειδη νομιζεις οτι εισαι καλυτερος...Δεν ξερεις ποτε τι σου ξημερωνει!
Αλλα στην τελικη αν δεν μπορουσαμε να διαλεξουμε τους φιλους τι αλλο θα μας εμενε?Με φανταζεσαι να σου μιλαω για σαε και εσυ για μανικιουρ?Αλλη χωρα αλλη γλωσσα...Ποσο καιρο θα καναμε παρεα..?Εστω μερικα κοινα στοιχεια πρεπει να υπαρχουν και να δομουν την φιλια..Δεν ειναι μονο οι εμπειριες.
Keep blogging IR..!
Just do it...

Ego mei mihi me (a) me είπε...

...χωρίς να θέλω να πω ότι δεν μπορείς να είσαι και έξυπνος και όμορφος. Είμαι ζωντανό παράδειγμα εξάλλου.

Μάλιστα.....
Μήπως δεν είμαι αρκετά έξυπνος για να καταλάβω τι εννοείς ;

Unknown είπε...

Λέγεται αυτοσαρκασμός.
Όσο για το νόημα της πρότασης αυτής καθεαυτής, κάτσε σκέψου το.

Ego mei mihi me (a) me είπε...

Μάλλον πρέπει να βρεθούμε να συζητήσουμε εμείς οι δυο. Όταν τελειώσω σε μία εβδομάδα θα ανέβω έτσι κι αλλιώς στη Σαλονίκη κάποτε μες στο Καλοκαίρι.

Ανώνυμος είπε...

Βάζεις από τη μία πλευρά την εξυπνάδα κ από την άλλη την όμορφια-την εικόνα! Όμως το πρώτο είναι έμφυτο, δεν το αποκτάς από τη μία μέρα στην άλλη, ενώ το δεύτερο είναι υπερβολικά γελοίο να το πετύχεις! Είναι δύο ανόμοια πράγματα, η εικόνα φτιάχνεται, φθείρεται, βελτιώνεται...η εξυπνάδα είναι εξυπνάδα! Έχεις την εντύπωση ότι οι πλαστικές, όταν γυρνούσαν σπίτι και άφηναν ελεύθερο τον εαυτό τους, βγάζοντας τα τακούνια, την ενίσχυση του σουτιέν κ τους έγχρωμους φακούς επαφής, ήταν πιο ευτυχισμένες από σένα;
Πραγματικά δεν ξέρω αν επιλέγουμε -συνειδητά ή όχι- άτομα όμοια μ'εμάς για να κάνουμε παρέα: η μία μου κολλητή είναι η πιο πολυγαμική κοπέλα της πόλης μας, πανέξυπνη, υπάλληλος γραφείου σε μεγάλη εταιρεία, που θα πάρει πτυχίο στα 40, φαν των μπουζουκιών,με 3 ώρες βάψιμο κ χτένισμα μαλλιού πριν βγει, η άλλη είναι θεόχαζη, δασκάλα σε δημοτικό με το πτυχίο στην ώρα της, που είναι των σχέσεων, αλλά δεν κολώνει να κάνει κ φάσεις, πιο πολύ των κλαμπς, με 10 λεπτά προετοιμασίας πριν βγει...εγώ καμία σχέση!!! Εγώ έχω ενδιαφέροντα που οι άλλες βαριούνται ν'ακούσουν, ήμουν πάντα ντροπαλή με τ'αγόρια, η μία με βρίζει επειδή θέλω να πάρω πτυχίο επιτέλους και η άλλη επειδή δεν έχω πάρει ακόμη, φαν των εντεχνάδικων, αν δε βαριέμαι αφιερώνω 45λεπτα στην προτετοιμασία για να βγω! Νομίζω πως ταιριάζουμε τελικά περισσότερο με ανθρώπους που αποδέχονται και σέβονται τη διαφορετικότητά μας! Με ανθρώπους που απλώς ταιριάζουμε! so simple! Κάποτε είχα μια κολλητή που ταιριάζαμε σε όλα, 5 χρόνια αχώριστες, εδώ κ 2 χρόνια δε μιλάμε...έτσι απλά! Μάλλον βαρεθήκαμε η μία την άλλη!
Υ.Γ. Όταν θα γίνω σπουδαία δημοσιογράφος να είσαι σίγουρη πως δε θα προωθώ την "κλασική" ομορφιά! ;)

Unknown είπε...

Λια γιατι έχουμε αυτή τη συνήθεια να φέρνουμε ως παραδείγματα διάφορες εξαιρέσεις που γνωρίζουμε; Αυτά τα κορίτσια που αναφέρεις νομίζω ανήκουν σε αυτές τις εξαιρέσεις, ξέρεις που επιβεβαιώνουν τον καθένα. Ναι φυσικά και απλά κάνουμε παρέα με ανθρώπους που απλώς ταιριάζουμε, αλλά αυτό που αναρωτιέμαι, είναι με ποιους ταιριάζουμε τελικά; Δεν είναι τυχαίο, τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή. Όλα εξηγούνται κάπως. Και οταν λες "με ανθρωπους που αποδέχονται τη διαφορετικότητα μας" αν το σκεφτείς, ποιος θα αποδεχτεί τη διαφορετικότητα μάς εάν όχι κάποιος που μας μοιάζει, έστω και λίγο;
------
Ιωάννη πραγμάτικά δεν πιστεύω ότι έχουμε να πούμε τίποτα απολύτως. Να έρθεις Θεσσαλονίκη να περάσεις καλά, αλλά μη με ενοχλήσεις :)

Unknown είπε...

επιβεβαιώνουν τον κανένα εννοουσα**

Ανώνυμος είπε...

Βασικά έχει συζήτηση το θέμα...απλώς πιστεύω ότι τελικά είναι θέμα χημείας...κι αυτό ίσως να μην έχει να κάνει απαραίτητα με το αν είμαστε κ οι δύο όμορφες ή και οι δύο εξυπνες...(ή όλα μαζί τελος πάντων) :P