Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

Διαφορετική

Όταν ήμουν μικρή, ή μπορεί μερικές φορές ακόμα και τώρα, λάμβανα διάφορα περίεργα σχόλια για την εμφάνισή μου. Ότι έχω μεγάλο κούτελο, ότι έχω λίγα μαλλιά, ότι τα νύχια μου είναι περίεργα (ω ναι!), ότι είμαι υπερβολικά άσπρη, ότι είμαι πολύ άσχημη και ίσως και άλλα τα οποία δε θυμάμαι αυτή τη στιγμή.
Τις πιο πολλές φορές τα έπαιρνα κατάκαρδα και ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο η αυτοπεποίθηση μου ήταν (και είναι ίσως) τόσο χαμηλή. Πάντα έβλεπα τις φίλες μου πιο όμορφες από εμένα, δεν ήθελα να φτιάχνομαι και ένιωθα πάρα πολύ μειονεκτικά. Υπήρχαν φορές που έβαζα τα κλάματα, που δεν ήθελα να βγαίνω έξω και που αναρωτιόμουν γιατί ο Θεός (δεν πιστεύω, αλλά κάποιον έπρεπε να κατηγορήσω) με "έφτιαξε" έτσι.

Μου πήρε 6 χρόνια, για να γίνω 19 και να καταλάβω κάποια πράγματα.

Ότι όποιος νοιάζεται για εσένα δε θα σε κάνει να νιώσεις άσχημα για τον εαυτό σου.
Ότι όποιος θέλει να σε βλέπει με χαμόγελο στα χείλη δε θα συγκεντρώσει όλα τα αρνητικά στοιχεία σου και για να στα προβάλλει σε παρουσίαση.
Ότι όποιος είναι φίλος σου θα προσπαθήσει να σε κάνει να νιώσεις όμορφη με αυτά που έχεις και όχι με αυτά που έχει αυτός.
Ότι όποιος νιώθει καλά με τον εαυτό του δεν έχει ανάγκη να μειώσει κανέναν.
Ότι αυτό που μου έδωσε αυτός που με έφτιαξε, αυτό είμαι και δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αλλάξω,
Αυτή είμαι, σου αρέσει; Μείνε. Δε σου αρέσει; Κράτα το για τον εαυτό σου και μη με πλησιάζεις.

Γράφω αυτό το κείμενο για να πω σε ορισμένα άτομα πως οι λέξεις που λέτε μπορεί να πληγώσουν. Πρέπει, σε ορισμένες περιπτώσεις, να σκέφτεστε πως θα εκφραστείτε, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι σημαντικό για έναν άνθρωπο, όπως η εμφάνισή του (δυστυχώς, πλέον είναι σημαντικό). Κατάλαβετε πως όταν λέτε σε κάποιον "Η μύτη σου είναι τεράστια", δεν είναι για το καλό του. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να τον προσβάλετε και ίσως να κάνετε τον εαυτό σας να νιώσει ωραία. Κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε εσείς, και ακόμα και να ήσασταν, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να κάνετε κάποιον να νιώθει λιγότερο άνετα με τον εαυτό του.

Αφιερωμένο σε όλα αυτά τα κορίτσια που χρειάστηκε να παρατηρήσουν στον καθρέπτη όλα αυτά που οι "φίλοι" τους λέγανε ότι είναι άσχημα. Σε όλα αυτά τα κορίτσια που χρειάστηκε να προβούν σε ακραίες πράξεις για να αλλάξουν αυτό το χαρακτηριστικό που τις έκανε μοναδικές, μόνο και μόνο επειδή ήταν αντικείμενο σχολιασμού. Σε όσες απογοητεύτηκαν, στεναχωρήθηκαν, δάκρυσαν, έκλαψαν... αυτοκτόνησαν επειδή κατά τη γνώμη ορισμένων δεν ήταν "ωραίες" ή "αρκετές".

Είσαι αυτή που είσαι και σε όσους αρέσεις. Γίνε το καλύτερο που μπορείς, για εσένα, όχι για τους άλλους. Όποιος δεν βλέπει την ομορφιά μέσα σου, δεν αξίζει να είναι δίπλα σου.
Και την επόμενη φορά που θα σου πει κάποιος "Τα χείλη σου είναι χάλια", πες "Δυστυχώς δεν έχω λεφτά για πλαστική επέμβαση" και σκέψου σοβαρά αν αξίζει να είναι φίλος σου.

Να περνάτε καλά!


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι Ιριδάκι! Μεγαλώνοντας και καθώς γινόμαστε περισσότερο συνηδειτοποιημένοι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε πως οι άνθρωποι που μας συμπεριφέρονταν έτσι είχαν και έχουν χίλιες φορές περισσότερα κόμπλεξ από εμάς κι από το κόμπλεξ τους μη τυχόν φανεί αυτό, έκαναν το παν για να μας κάνουν να νιώσουμε άσχημα. Έχω δεχτεί πολύ χειρότερα σχόλια από αυτά που ανέφερες σχετικά με μύτη μάτια στόμα...και τώρα, μετά από χρόνια, βλέπω μερικούς και μερικές και τους γυρνάω την πλάτη επιδεικτικώς. Αρέσουμε γι' αυτό που είμαστε και δεν ήρθαμε σε αυτή τη ζωή για να ανεχόμαστε τα κόμπλεξ μερικών κατώτερων...αρέσουμε σ'εμάς κι αυτό είναι ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΟ! εκείνες δεν αρέσουν ούτε στα συκώτια τους! ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΕΣ ΡΕΕΕΕ!!!!!!!!!! Φιλάκιαααα!!!!!
ΛΙΑ..

Αγάπη είπε...

Ελπίζω να τα εννοείς αυτά που λες.

Αν και τα παιχνίδια του μυαλού είναι ύπουλα σε τέτοιες περιπτώσεις...

Έχω δει κοπέλες να λένε ότι αγαπούν και αποδέχονται τον εαυτό τους και με το πρώτο αρνητικό σχόλιο από κάποιον να το παίρνουν και να το παρουσιάζουν ως δική τους δυσαρέσκεια με τον εαυτό τους.

Όταν σε αγαπάς, σε αγαπάς ολόκληρη. Δεν έχει "μου αρέσουν όλα επάνω μου εκτός από τη μύτη μου". Μου αρέσουν όλα, τα αποδέχομαι, τα αγαπάω όλα. Και αν δε σου αρέσω, πρόβλημά σου.

Έτσι πάει.

Καλή συνέχεια!