Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Πως να διατηρήσετε τη δίαιτά σας

Μερικές συμβουλές από μία συν-αγωνίστρια.

Αυτό το κείμενο απευθύνεται σε γυναίκες. Αν είσαι αγόρι πήγαινε να παίξεις με τα αυτοκινητάκια σου, αλλιώς μη σε ακούσω να γκρινιάζεις που λέω "αυτΗ" και όχι "αυτΟς". Έτσι μπράβο.

Είμαι σίγουρη ότι όλες μας έχουμε δοκιμάσει από τουλάχιστον μία μορφή δίαιτας.
Μπορεί να πρόκειται για τη σύντομη δίαιτα, που ξεκινάει πρωί Δευτέρας και τελειώνει απόγευμα δευτέρας.
Συνήθης σκέψη: "Εγώ τώρα θα τρώω έτσι για δύο μήνες; Ναι καλά..."
Ή απλά να πρόκειται για την αναποφάσιστη δίαιτα, που ξεκινάει κάθε Δευτέρα.
Συνήθης σκέψη: "Ουφ πάλι έφαγα. Την επόμενη Δευτέρα όμως θα ξεκινήσω!"
Ακόμα μπορεί να λέμε για την δίαιτα της προσπάθειας η οποία τελειώνει σε κάθε προσπάθεια σου να αντισταθείς στα γλυκά της γιαγιάς.
Συνήθης σκέψη: "Ένα γλυκάκι ακόμα.."
Υπάρχει επίσης και η δίαιτα της εξόδου, η οποία τελειώνει στην πρώτη έξοδο με φίλους.
Συνήθης σκέψη: "Έλα μωρέ τώρα, έξω είμαι, να μη φάω;"
Μια άλλη είναι η αναβλητική δίαιτα η οποία ξεκινάει κάθε επόμενο μήνα.
Συνήθης σκέψη: "Λοιπόν από τον επόμενο μήνα τέλος οι κρεπάλες!"
Να προσθέσω και την μισο-επιτυχημένη δίαιτα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα το χάσιμο των κιλών που θέλεις αλλά μετά από τρεις μήνες έχεις βάλει τα ίδια και περισσότερα, καθώς και την πλήρως επιτυχημένη δίαιτα η οποία έχει ως αποτέλεσμα το σώμα που πάντα φανταζόσουν καθώς και την διατήρηση των χαμένων κιλών.
Οι δύο τελευταίες έρχονται αφού έχεις ήδη δοκιμάσει όλες τις προηγούμενες ή τουλάχιστον κάποιες από αυτές.

Εγώ σε αυτή τη φάση είμαι στη μέση μιας, θέλω να ελπίζω, πλήρως επιτυχημένης δίαιτας. Έχω χάσει 9 κιλά συνολικά και θέλω ακόμα έντεκα. Ναι, ναι, σύνολο 20 κιλά.
Μιας και εγώ σαν φυσιολογική κοπέλα, όπως όλες σας, έχω περάσει από όλα τα στάδια των αποτυχημένων διαιτών, είπα να γράψω σε αυτό το κείμενο τι με βοηθάει να τη διατηρώ και με προστατεύει από την παραίτηση. Πολλά από αυτά που θα πω ίσως να τα έχετε ήδη διαβάσει-ακούσει, αλλά είναι διαφορετικό νομίζω να τα λέει μία κοπέλα που το ζει στο πετσί της (δράμα, δράμα) και διαφορετικό να το διαβάζετε σε ένα κείμενο, σε περιοδικό, που έχει γραφτεί από μία γιατρό η οποία μιλάει εκ του ασφαλούς.

Οπότε έχουμε και λέμε:
1. Να φαντάζεστε το αποτέλεσμα. Σκεφτείτε πόσο θεές θα γίνετε και πόσο θα φυσάτε όταν χάσετε τα κιλά που θέλετε. Όχι μόνο λόγω εμφάνισης, αλλά και λόγω αυτοπεποίθησης. Σκεφτείτε αυτό το ανόητο αγόρι που θα τα χάσει μόλις σας δει μετά από καιρό και που θα μετανιώσει πικρά που δε σας κάθησ... εεε, που δε σας βοήθησε στις εργασίες σας ήθελα να πω.

2. Είχα δει μία εκπομπή με έναν διατροφολόγο ο οποίος έλεγε: Αν θες να φας κάτι, φάε το. Απλά κάντο! Εννοείται ότι με αυτό δεν εννοούμε ότι μπορείτε να πάρετε το οικογενειακό παγωτό και να το καταβροχθίσετε σε δέκα λεπτά. Αυτό που εννόησε ο κύριος ή τελοσπάντων αυτό που κράτησα εγώ, είναι ότι πάνω στην προσπάθεια της δίαιτας και την περίοδο αυτή της στερήσης, εάν σας έρθει όρεξη για γλυκό μπορείτε να φάτε ας πούμε μία kinder bueno ή κάτι σχετικό.

3. Το ότι κάνετε δίαιτα δεν πάει να πει ότι για τους επόμενους 5 μήνες πρέπει να κρατάτε απόσταση ασφαλείας από γλυκά/αλμυρά/ό,τι άλλο σας κάνει κέφι. Παν μέτρον άριστον δεν έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι; Ε, λοιπόν guess what... είχαν δίκιο. Δεν ξέρω τι μεταβολισμό έχετε ή τι σας αρέσει να τρώτε, απλά στη δικιά μου δίαιτα έχω το δικαίωμα να φάω 5 μπάρες kinder bueno την εβδομάδα. Εάν μετρήσετε τις θερμίδες και ανάλογα με το μεταβολισμό σας, σίγουρα θα μπορέσετε να προσθέσετε στη διατροφή σας και το αγαπημένο σας σνακ.

4. Εάν μια μέρα σας πιάσει λαιμαργία και καταβροχθίσετε ότι υπάρχει στο ψυγείο σας και του γείτονά σας, δεν πάει να πει ότι τελείωσε η δίαιτα! Μην απογοητεύεστε. Άνθρωποι είμαστε, λογικό είναι να νιώθουμε καμιά φορά αδύναμοι μπροστά στο θεάμα μιας Lacta και μετά ενός κρουασάν και μετά των Lay's και μετά του παστίτσιου της γιαγιάς. Την επόμενη μέρα απλά θα φάτε μικρότερες μερίδες από ότι είχατε κανονισμένο, και εννοείται θα συνεχίσετε τη διαιτά σας.

5. Σκεφτείτε τι τεράστια αλλαγή θα υπάρξει στα ρούχα σας. Πόσα υπέροχα τζιν και πόσες υπέροχες μπλούζες δεν αγοράζετε επειδή δε σας κάνουν ή σας παχαίνουν; Ε λοιπόν, όταν έχετε φτάσει στα κιλά που θέλετε δε θα σας απασχολεί πλέον τίποτα. Το μόνο που μπορεί να μη σας κάνει είναι το χρώμα ενός ρούχου, γιατί κατά τ'άλλα θα χωράτε σε όλα.

6. Βάλτε άσκηση στο προγραμμά σας. Όταν λέμε άσκηση, δεν εννοούμε απαραίτητα ότι πρέπει να σκάτε 50 ευρώ στο γυμναστήριο και να λιώνετε στα όργανα και στις κάμψεις. Μπορείτε να περπατάτε μία ώρα κάθε μέρα ή να πηγαίνετε για ψώνια με τα πόδια 3 φορες την εβδομάδα. Ανεβείτε από τις σκάλες και όχι με το ασανσέρ. Πηγαίνετε με το ποδήλατο στη φίλη σας ή στη σχολή σας. Αρκεί να υπάρχει μια κίνηση, να καίτε θερμίδες με οποιονδήποτε τρόπο. Στην καλύτερη, κάνετε σεξ 3 φορές την ημέρα!

7. Μην το βλέπετε ως βάσανο ή ως στέρηση. Μαγειρεύετε σωστά τα φαγητά σας ώστε να μπορείτε να απολαύσετε μερίδες που σας αρέσουν. Δε χρειάζεται να τη βγάζετε με σαλάτες, μάλιστα αυτό δε βοηθάει καθόλου. Προσοχή στο λάδι και ελαττώστε τα τηγανιτά φαγητά. Όχι πολύ αλάτι και όχι διάφορες σως, όπως κέτσαπ, μαγιονέζες κλπ. Αν θέλετε παραπάνω γεύση βάλτε μουστάρδα ή λεμόνι ή ξύδι.

8. Εάν ένα βράδυ θέλετε να βγείτε για φαγητό δε χρειάζεται να τη βγάλετε με τρεις πατάτες και ένα χυμό. Αντιστρέψετε το βραδυνό με το μεσημεριανό μια μέρα που το διαιτολόγιό σας έχει κρέας και όταν βγείτε το βράδυ φάτε δύο σουβλάκια με λίγες πατάτες και σαλάτα. Προσπαθήστε μόνο το βραδινό αυτό να μη γίνει πολύ αργά.

9. Δείτε στο Youtube βίντεο άλλων ατόμων που έχουν κάνει και αυτά προσπάθεια και έχουν πετύχει. Εμένα προσωπικα με βοηθάει πολύ να δω πως κάποιος έχασε ακόμα και 100 κιλά. Μου δίνει έμπνευση, δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσω.

10. Σκεφτείτε ότι αυτό το κάνετε για τον εαυτό σας και μόνο και για να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας. Η αρχή του να είναι κάποιος χαρούμενος είναι να είναι υγιής και αισθάνεται καλά με τον εαυτό του. Μια δίαιτα θα σας βοηθήσει να φτάσετε σε αυτό το σημείο, και προσοχή, ποτέ η δίαιτα δεν τελειώνει μόλις χάσετε τα κιλά. Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και όχι να αποτελεί απλά μια αλλαγή λίγων μηνών.

Αυτά είχα να πω, ελπίζω να σας βοήθησαν έστω και λίγο και ελπιζω να μην τα διαβάζατε τρώγοντας το οικογενειακό παγωτό! Να προσθέσω κάτι τελευταίο. Μου είχαν πει κάποτε, δε θυμάμαι ποιος, και συμφωνώ απόλυτα, πως: Ο άνθρωπος που είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει δίαιτα ξεκινάει αυτή τη στιγμή. Δεν περιμένει ούτε για αύριο, ούτε για την επόμενη Δευτέρα.


Εάν θες να ξεκινήσεις δίαιτα, ξεκίνα τώρα.


Υ.Γ: 11. Α, και μη βλέπεις Μάστερ Σεφ και Τοπ Σεφ. Γύρνα το στο Νεξτ Τοπ Μόντελ καλύτερα (για να σε βοηθήσει, όχι να σε πείσει να μείνεις πετσί και κόκκαλο, προς Θεού).



2 σχόλια:

*Κορίνα* είπε...

Πολύ σωστά τα λές!
Και εγώ είμαι σε μια μόνιμη δίαιτα εδώ και χρόνια, αλλά τώρα το έχω πάρει απόφαση και την θεωρώ και εγώ επιτυχημένη τη δική!
Καλή συνέχεια στην προσπάθειά σου!

Ανώνυμος είπε...

δεν μπορεις να φανταστεις ποσο κουραγιο μου εδωσες!αρχιζω διαιτα τωρα και δν θα υπολογισω το παγωτο που βρισκεται στη καταψυξη..